Magyar Hajnal vagyok. A pályám sok évet ölel át, több zenekar frontembereként (Moralisa, Dama, Moonshiners, Dawn and Chris), hazai és külföldi sztárok vokál-énekesnőjeként (Gloria Gaynor, Till Kahrs, Zorán, Katona Klári, Gerendás Péter, Presser Gábor) rengeteg tapasztalatra tettem szert. Sokféle képet láttam arról, hogyan önti formába a hang az egyén világát.  Éppen ezért az énekstúdióban egyénre szabott énekoktatást vállalunk. 6 éves korom óta zongorázom, 15 évesen klasszikus éneklést tanultam Stibló Annánál. 1994-ben kezdtem el tanítani.

A komplex oktatási rendszer az általam megírt „beszéd-szintű éneklés módszerére” épül kiegészülve több modullal, melyek egyedivé teszik ezt a metódust.

1-es fő modul – a beszéd-szintű éneklés elsajátítása
2-es modul – foniátriai vizsgálatok a felvételi meghallgatást követően
3-as modul – stúdióvizsgák, angol korrepetíció
4-es modul – évente megrendezett workshop-ok, szemináriumok, koncertek
5-ös modul – promociós kisfilmek gyártása
6-os modul – oktató kisfilmek gyártása
7-es modul – zongoraoktatás, gitároktatás, zeneelméleti oktatás, zenekari gyakorlatok
8-as modul – mikrofontréning, hangakusztika
9-es modul – előadóművészet

A Magyar Hajnal által kifejlesztett oktatási és hangképző pedagógiai módszer szerzői jogi védelem alatt áll. A módszer és annak elemeinek felhasználására, alkalmazására, terjesztésére, hasznosítására és oktatására kizárólag a Magyar Hajnal Énekstúdió jogosult. A módszert hivatalosan a következő tanárok taníthatják: Magyar Hajnal, Óvári Éva, Kedl Ildikó, Fóris Rita, Simonné Balog Emese, Bokodi Bálint, Nádor Dávid, Boros Géza.

Az oktatási módszer 006880 számon önkéntes műnyilvántartásba került a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál.

A beszéd-szintű módszer lényege, hogy az énekes olyan játszi könnyedséggel énekel magas hangtartományban is, mintha beszélne.

Szakterületem a kevert, mixelt hang oktatása és ezen belül nagy hangsúlyt fektetek a hang és a személyiség fejlődésének párhuzamára. Fontos tisztázni, hogy a kevert hang elsajátítása az operaéneklés (bel canto) technikájára épül, és azt továbbfejlesztve az „éles” torokhang használatával hozható létre. A módszer neve: beszéd-szintű éneklés. Ez annyit jelent, hogy az előadó magas hangtartományban is olyan játszi könnyedséggel énekel, mint ahogyan beszél. A speciális gyakorlatokra épülő, innovatív módszer azt is lehetővé teszi, hogy az énekes akár egy oktávval megnövelje hangterjedelmét.

Számos énektanár és kutató dolgozik azon a világban, hogy minél többet megtudjunk magáról az énekhangról. Mint ahogyan a beszédhangunk is, úgy az énekhangunk is többféle helyen, pozícióban és hangszínen tud megszólalni. Az azonos módon képzett és azonos hangszínű hangokat egy regiszterbe tartozónak nevezzük. Három fő regisztert különböztetünk meg: a mell-, a közép-, és a fejhangot. Ezen kívül létezik még falzett (levegős), nyitott nyikorgó hang (vocal fry), zárt nyikorgó hang (edgy) és az üveghang (whistle) regiszter. Az alapokat ugyan az operaéneklés technikája adja, de ha egymás mellé állítunk 10 operaénekesnőt és 10 könnyűzenei énekesnőt, akik ugyanazt a melódiát éneklik, akkor az operaénekesnők közül nehezen tudnánk megmondani, hogy éppen melyik énekel, mert szinte mindegyik énekes a fejhang regisztert használja. Ebben a pozícióban a hangszínek nagyon hasonlóak egymáshoz, a laikus hallgató kevésbé hallja a különbséget. Ezzel szemben a könnyűzenei énekesek közül nagy valószínűséggel meg tudjuk mondani, hogy ki énekelt, mert sokkal karakterisztikusabb az énekhang. (A teljes cikk: Hard Rock Magazin – szakmai interjú – itt)

Segítségemre és iránymutatásnak szolgált E. Herbert-Ceasari „The Voice of the Mind” című könyve. A szerző munkáját innovatívan továbbfejlesztette Seth Riggs (tanítványai többek között: Michael Jackson, Michael Bolton, Ray Charles, Stevie Wonder, Natalie Cole) amerikai énektanár és tanítványból tanárrá lett Brett Manning.

  

 

A Magyar Hajnal Énekstúdió meghívására Brett Manning (tanítványai többek között: Taylor Swift, Miley Cirus) 2012-ben egy 3 napos szemináriumot tartott a MŰPA előadói termében 200 énekes számára (lsd. archivum). Látogatását megelőzte Skype-on tartott tanórái, amit havi rendszerességgel látogattam. Budapesten tartott előadásai teljes mértékben megváltoztatták a könnyűzenei énekoktatást Magyarországon. Nemcsak szóban, hanem a Facebook adatlapon látható – általa megküldött – logójával fejezi ki elismerését az itteni munkámnak. Ma jelenleg Magyarországon csak és kizárólag ez az énekstúdió taníthatja ezt az énektechnikai módszert. Ez a kitüntetett figyelem Európában is csak néhány országra jellemző. Nem véletlen tehát, hogy Európa különböző országaiból is magunkénak tudhatunk tanítványokat.

2016-ban egy régi álmom vált valóra, Svédországban elvégeztem Seth Riggs módszerének kurzusát. A könnyűzenei énekesek nagy mestere előtt tanárként is mutathattam be akkori tudásom. Felkérést kaptam, hogy tanítsak mellette Los Angeles-ben. A felkérést nem tudtam elfogadni, mert az egyik legfontosabb célom az, hogy az itthoni könnyűzenei énekoktatást a lehető legmagasabb szintre fejlesszem.

Több hazai és külföldi oktató anyagot tanulmányoztam és a beszéd-szintű éneklés módszerét találtam a legjobb iránymutatásnak.

A beszéd-szintű éneklés módszerét 2003-ban kezdtem lefordítani, magyar nyelvre „átültetni”, átdolgozni, továbbfejleszteni. A helyes rekeszlégzés elsajátításához Montágh Imre könyveiből állítottam össze gyakorlatokat és tapasztalásaimmal fejlesztettem tovább.

Az énekstúdióról

A Magyar Hajnal Énekstúdió 16 évvel ezelőtti alapításával egy álom indult el. Azóta az iskola rendszere, struktúrája folyamatosan épül és fejlődik egy komplex képzési rendszerré, amiről bátran és büszkén mondhatjuk, hogy hazai és közép-európai szinten is egyedülálló. Az énekstúdiót saját cégem, a Bisnode által „A Silver” minősítésű Hangkovács Kft. működteti. Jelenleg, több mint 20 személy dolgozik a komplex oktatási rendszer működésében. A tanárok mellett, zenészek, hangtechnikusok, filmesek, webfejlesztők.

Énekstúdiónk filozófiája túlmutat a megszokott énekoktatási módokon. Az énekórák kiegészülnek az előzőekben leírt modulokkal.

Az énektechnikai módszer mellett az iskola évenként megrendezett szemináriumairól készült videókban láthatjátok a stúdiónk komplex ének-zenei oktatási profiljának kiegészítő elemeit is: zeneelmélet, szolfézs, dalszövegírás, népdaléneklés, beatbox, hangakusztika, zongoraoktatás, zenekari gyakorlat és gitároktatás Dajka Krisztián vezetésével.

Szolfézs kurzusok az énekstúdió felkészítő tanára, Fóris Rita vezetésével

Magyarország legnagyobb és szakmailag legelismertebb énekstúdiójaként nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy diákjainknak a tanulás mellett bemutatkozási, fellépési lehetőséget is biztosítsunk. 2017-től iskolánk promóciós kisfilmek gyártásával egyengeti a tanítványok énekesi karrierjét. Az évente megrendezett karácsonyi koncerteken haladó tanítványainknak a professzionális énekes tanítványok mellett adunk lehetőséget bemutatkozásra egy állandó zenekar kíséretében. A zenekar az ország legkiválóbb zenészeiből áll össze. Egyik nagyszerű eredményünk Lábas Viki pályafutása, akit 8 éve tanítunk és az énekstúdió színpadairól indította karrierjét és vált népszerűvé a Margaret Island nevű zenekarral.
Eredményeink között szerepel az is, hogy az első magyarországi tehetségkutató “Popstars” felkérésére jómagam készítettem fel az előadókat a versenyre. Az ezt követő időszaktól a hazai szupersztárok nagy részét mai napig is tanítjuk. 2012-ben a “The Voice” és 2014/15-ben a „Rising Star” tehetségkutató műsorokban vezető énektanárként vállaltam tanítást Óvári Éva tanárnővel. 

A Magyar Hajnal Énekstúdió jelenlegi és volt tanítványai a magyar sztár-énekesek közül többek között:

Lábas Viki (Margaret Island), Péter Szabó Szilvia, Illényi Katica, Rúzsa Magdi, Janicsák Veca, Tarján Zsófi (Honeybeast), Szinetár Dóra, Adri, Pál Dénes, Veréb Tamás, Bebe, Dobrády Ákos, Berkes Olivér, Kovács Gyopár, Szécsi Saci, Szécsi Böbe, Husnullina Regina, Kádár-Szabó-Bence, Cseh Dávid Péter, Dózsa Erik, Henderson Dávid, Talán Attila, Baricz Gergő, Végvári Eszter, Lola, Louanda Bird, Giret Fruzsi-Satöbbi zenekar, Sonja-Balkan Fanatik, Pénzes Matild-Imago Mundi, Rostás Regina-Rostás Regina Kvintett, SP, Brasch Bence, Mc. Columbo-Irie Maffia, Leander, KRSA – PASO, Sid, Kovács Ferenc-Lions of Suburbia, Rakonczai Imre, BPA GOSPEL és még sokan mások.

Kapcsolat

Ha az énekstúdiónkban szeretnél tanulni, abban az esetben kattints a jelentkezési tájékoztató gombra! Ha kérdéseid és észrevételeid vannak, akkor kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot!

eMail cím

hajnal.studios@gmail.com

For english speakers

For English speakers: vocalstudio.english@gmail.com

Facebook

Keress minket facebookon!

Youtube

Keresd fel youtube csatornánkat!