2020. augusztus 1-jén livestream előadásokon vettek részt az énekstúdiós tanítványok. Remek interaktív előadásokat hallhattunk. Bodrogi András, a Youtube szakértőjének előadásával indítottuk a napot. András nem először járt nálunk, mindig élvezetes hallgatni azt a tudásbőséget, amivel elárasztott minket. Rengeteg új innovációról hallhattunk, fantasztikus előadás volt! Andrást követte Klausz Melinda, a Közösségi Média ügyvezetőjének előadása. Megtudhattuk, milyen lehetőségeink vannak a Facebook és az Insta platformok létrehozásának, fejlesztésének tekintetében. Melinda első alkalommal járt nálunk, előadása lehengerlő volt! A szünet után Morcz Fruzsina, a Zeneipari Hivatal vezetője tartott előadást. Fruzsi elképesztő rálátását osztotta meg velünk a zeneipar alakulásáról nemzetközi szinten is. Mindhármuk előadása nagyon nagy segítséget nyújtott a tanítványoknak, hogyan kezeljék a pandémia miatt kialakult jelenlegi helyzetet. Tanítványunk, Nagy Szonja és Fóris Rita tanárnő zárták a napot. A livestream koncerteken átélt tapasztalásaikat osztották meg velünk. Jelen voltak az énekstúdiós tanárok, akik az előadások végén együttesen kívántak jó pihenést a nyári szünetre! Nagyon köszönjük a tanítványainknak, hogy ilyen aktívan szerepeltek az online előadásokon! Rengeteg jó kérdés hangzott el.

2019 szeptemberében megalakult a Magyar Hajnal Énekstúdió Gospel Kórusa.

A kórus tagjai az énekstúdiós tanítványokból állt össze. A kórus 2019. december 22-én állt először színpadra a BMC-ben megrendezett karácsonyi koncertünkön. Csodás élmény volt mindannyiunknak! 

Hogyan zajlik egy énekóra egy adott gospel dal kidolgozásánál?

Énektechnikai gyakorlatok és improvizáció

Színpadi gyakorlat

A minden évben megrendezett színpadi gyakorlatokon több ízben lépnek fel tanítványok saját szerzeménnyel, aminek nagyon örülünk. A fellépéseket is több kategóriában indítottuk el. Kezdőnek színpadi gyakorlat színpadi jelenlétre és gyakorlásra, haladó tanítványainknak zenekar kíséretében. 

AZ ÉNEKSTÚDIÓRÓL

A Magyar Hajnal Énekstúdió 17 évvel ezelőtti alapításával egy álom indult el. Azóta az iskola rendszere, struktúrája folyamatosan épül és fejlődik egy komplex képzési rendszerré, amiről bátran és büszkén mondhatjuk, hogy hazai és közép-európai szinten is egyedülálló. Jelenleg, több mint 20 személy dolgozik a komplex oktatási rendszer működésében. A tanárok mellett, zenészek, hangtechnikusok, filmesek, webfejlesztők.

Énekstúdiónk filozófiája túlmutat a megszokott énekoktatási módokon. Az énekórák kiegészülnek az előzőekben leírt modulokkal.

Az énektechnikai módszer mellett az iskola évenként megrendezett szemináriumairól készült videókban láthatjátok a stúdiónk komplex ének-zenei oktatási profiljának kiegészítő elemeit is: zeneelmélet, szolfézs, dalszövegírás, népdaléneklés, beatbox, hangakusztika, zongoraoktatás, zenekari gyakorlat és gitároktatás Dajka Krisztián vezetésével.

Szolfézs kurzusok az énekstúdió felkészítő tanára, Fóris Rita vezetésével

Magyarország egyik legnagyobb és szakmailag legelismertebb énekstúdiójaként nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy diákjainknak a tanulás mellett bemutatkozási, fellépési lehetőséget is biztosítsunk. 2017-től iskolánk promóciós kisfilmek gyártásával egyengeti a tanítványok énekesi karrierjét. Az évente megrendezett karácsonyi koncerteken haladó tanítványainknak a professzionális énekes tanítványok mellett adunk lehetőséget bemutatkozásra egy állandó zenekar kíséretében. A zenekar az ország legkiválóbb zenészeiből áll össze. Egyik nagyszerű eredményünk Lábas Viki pályafutása, akit 8 éve tanítunk és az énekstúdió színpadairól indította karrierjét és vált népszerűvé a Margaret Island nevű zenekarral.
Eredményeink között szerepel az is, hogy az első magyarországi tehetségkutató “Popstars” felkérésére jómagam készítettem fel az előadókat a versenyre. Az ezt követő időszaktól a hazai szupersztárok nagy részét mai napig is tanítjuk. 2012-ben a “The Voice” és 2014/15-ben a „Rising Star” tehetségkutató műsorokban vezető énektanárként vállaltam tanítást Óvári Éva tanárnővel. 

A Magyar Hajnal Énekstúdió jelenlegi és volt tanítványai a magyar sztár-énekesek közül többek között:

Lábas Viki (Margaret Island), Péter Szabó Szilvia, Illényi Katica, Rúzsa Magdi, Janicsák Veca, Tarján Zsófi (Honeybeast), Szinetár Dóra, Adri, Pál Dénes, Veréb Tamás, Bebe, Dobrády Ákos, Berkes Olivér, Kovács Gyopár, Szécsi Saci, Szécsi Böbe, Husnullina Regina, Kádár-Szabó-Bence, Cseh Dávid Péter, Dózsa Erik, Henderson Dávid, Talán Attila, Baricz Gergő, Végvári Eszter, Lola, Louanda Bird, Giret Fruzsi-Satöbbi zenekar, Sonja-Balkan Fanatik, Pénzes Matild-Imago Mundi, Rostás Regina-Rostás Regina Kvintett, SP, Brasch Bence, Mc. Columbo-Irie Maffia, Leander, KRSA – PASO, Sid, Kovács Ferenc-Lions of Suburbia, Rakonczai Imre, BPA GOSPEL és még sokan mások.

Számos énektanár és kutató dolgozik azon a világban, hogy minél többet megtudjunk magáról az énekhangról. Mint ahogyan a beszédhangunk is, úgy az énekhangunk is többféle helyen, pozícióban és hangszínen tud megszólalni. Az azonos módon képzett és azonos hangszínű hangokat egy regiszterbe tartozónak nevezzük. Három fő regisztert különböztetünk meg: a mell-, a közép-, és a fejhangot. Ezen kívül létezik még falzett (levegős), nyitott nyikorgó hang (vocal fry), zárt nyikorgó hang (edgy) és az üveghang (whistle) regiszter. Az alapokat ugyan az operaéneklés technikája adja, de ha egymás mellé állítunk 10 operaénekesnőt és 10 könnyűzenei énekesnőt, akik ugyanazt a melódiát éneklik, akkor az operaénekesnők közül nehezen tudnánk megmondani, hogy éppen melyik énekel, mert szinte mindegyik énekes a fejhang regisztert használja. Ebben a pozícióban a hangszínek nagyon hasonlóak egymáshoz, a laikus hallgató kevésbé hallja a különbséget. Ezzel szemben a könnyűzenei énekesek közül nagy valószínűséggel meg tudjuk mondani, hogy ki énekelt, mert sokkal karakterisztikusabb az énekhang. (A teljes cikk: Hard Rock Magazin – szakmai interjú – itt)

A Magyar Hajnal Énekstúdió meghívására Brett Manning (tanítványai többek között: Taylor Swift, Miley Cirus) 2012-ben egy 3 napos szemináriumot tartott a MŰPA előadói termében 200 énekes számára (lsd. archivum). Látogatását megelőzte Skype-on tartott tanórái, amit havi rendszerességgel látogattam. Budapesten tartott előadásai teljes mértékben megváltoztatták a könnyűzenei énekoktatást Magyarországon. Nemcsak szóban, hanem a Facebook adatlapon látható – általa megküldött – logójával fejezi ki elismerését az itteni munkámnak. Ez a kitüntetett figyelem Európában is csak néhány országra jellemző. Nem véletlen tehát, hogy Európa különböző országaiból is magunkénak tudhatunk tanítványokat.

2016-ban egy régi álmom vált valóra, Svédországban elvégeztem Seth Riggs módszerének kurzusát. A könnyűzenei énekesek nagy mestere előtt tanárként is mutathattam be akkori tudásom. Felkérést kaptam, hogy tanítsak mellette Los Angeles-ben. A felkérést nem tudtam elfogadni, mert az egyik legfontosabb célom az, hogy az itthoni könnyűzenei énekoktatást a lehető legmagasabb szintre fejlesszem.

Kapcsolat

Ha az énekstúdióba szeretnél jelentkezni, abban az esetben írj nekünk az alábbi e-mail címre!

eMail cím

enekstudio.felveteli@gmail.com

Facebook

Keress minket facebookon!

Youtube

Keresd fel youtube csatornánkat!

 

 

 

error: A tartalmat nem lehet másolni.